Beknopte samenvatting

>> VERPLICHTE VACCINATIES


In België is enkel en alleen de vaccinatie tegen polio wettelijk verplicht voor iedereen. De verplichting bestaat uit de injectie van 3 dosissen van het vaccin voor 18 maanden. De herhaling rond 6 jaar is niet verplicht.

Tetanus- en hepatitis-B-vaccinatie zijn verplicht voor bepaalde beroepsgroepen en opleidingen.

>> NIET-VERPLICHTE VACCINATIES


Bij kinderen zijn alle vaccinaties, behalve polio, vrij en mogen dus uitsluitend toegediend worden mits uitdrukkelijke toestemming van de ouders.


Tetanus-vaccinatie wordt aanbevolen voor personen in een risico-omgeving (paardenmest, metaalarbeiders, ...). Bij kinderen kunt u hiermee in ieder geval wachten tot ze 2 à 3 jaar oud zijn. Geregeld contact met aarde en zand levert trouwens een natuurlijke immuniteit op.


Difterie is een ernstige aandoening die bij ons niet meer voorkomt, tenzij hoogst uitzonderlijk bij personen die uit de derde wereld komen. Ze is behandelbaar en vaccinatie is dus niet nodig.


Kinkhoest verloopt in de regel zonder zware verwikkelingen. Na vaccinatie is het risico op verwikkelingen groter dan bij de ziekte zelf. Bekende gevolgen van vaccinatie zijn hersenaantasting, wiegendood en allergisch astma. Af te raden dus.


Rodehond, mazelen en bof (dikoor) zijn gewone kinderziekten. Op latere leeftijd kan het doormaken van deze ziekten ernstige risico’s inhouden, terwijl ze in de kinderjaren bijna steeds probleemloos verlopen. Het doormaken van de ziekte biedt een grotere en langduriger (levenslange) bescherming dan vaccinatie. De voordeligste situatie is dus het kind de ziekte gewoon te laten doormaken door het in contact te brengen met besmette kameraadjes! Heeft uw kind een verzwakte gezondheid dan betekent een vaccinatie nog een extra belasting voor zijn afweersysteem. Zinvoller is dus maatregelen te nemen om zijn algemene weerstand te versterken. Bij geslachtsrijpe meisjes die nog geen antistoffen hebben tegen rodehond kan dit vaccin toegediend worden. Maar nogmaals: het is efficiënter en goedkoper hen op jonge leeftijd bloot te stellen aan de ziekte.


Griepvaccinatie is volslagen onwerkzaam, maar geeft wel vaak een averecht effect. Risicopatiënten (hart-, nier-, longlijders, suikerzieken en ouderen) worden vaak ingeënt, hoewel hiervoor geen wetenschappelijke basis bestaat. Ook voor hen is het verbeteren van hun algemene toestand de enige bescherming.


Meningitisvaccins (Hib, meningokok, pneumokok) bieden geen antwoord op de steeds wisselende kiemen en vormen geen alternatief voor een verbetering van de algemene weerstand.

>> NEVENEFFECTEN VAN VACCINATIES


Op de plaats van de inspuiting kan zich een grote, rode, warme zwelling voordoen. Ook vlakke, roze, verheven plekken (netelroos) of kleine rode, droge stipjes (rash) kunnen optreden over heel het lichaam.


Koorts: temperatuurverhoging boven de 39°C is géén normale reactie, en moet gemeld worden aan de verantwoordelijke arts.


Het kind kan gaan braken, overmatig winderig worden of diarree krijgen met gele of groene, erg stinkende stoelgang.


Het kind kan verkouden worden, oor- of keelontstekingen krijgen, beginnen te hoesten of astmatisch worden.

Het kan gebeuren dat het gedurende maanden of jaren in deze kwalen hervalt.


Sommige kinderen beginnen onophoudelijk te wenen. Ze zijn ontroostbaar en houden alleen op wanneer ze uitgeput in slaap vallen, om dan weer te beginnen. Anderen vertonen een speciaal soort schreeuwen, zeer schril en hoog van toon, doordringend. Dit is een alarmteken (meningitis?).


Omgekeerd kan het kind abnormaal slaperig worden, zelfs in die mate dat het nog nauwelijks te wekken is.


Sommige personen gaan in shocktoestand. Dit betekent dat ze bleek, koud, slap en bewusteloos worden. Deze toestand is levensgevaarlijk. De patiënt moet dadelijk gereanimeerd worden en opgenomen in het ziekenhuis.


Eveneens kan vaccinatie stuipen of epilepsie (vallende ziekte) veroorzaken. 


Kleine, plaatselijke spiertrekkingen (bijvoorbeeld aan de ogen of de vingers) worden soms nauwelijks opgemerkt; zware aanvallen zijn natuurlijk duidelijk. Bij sommige kinderen valt het hoofd plots naar één kant. Natuurlijk is niet elke grimas een stuip, maar wanneer eigenaardige bewegingen zich regelmatig voordoen kunt u toch beter uw arts raadplegen.


Allerlei verlammingen kunnen eveneens optreden.


Wiegendood wordt in veel gevallen uitgelokt door (kinkhoest-)vaccinatie.


Autisme staat zeer sterk in verband met (BMR)vaccinatie.


Auto-immuun ziekten, zoals diabetes, reuma en andere ziekten waarbij het lichaam de eigen weefsels aanvalt, komen voor na vaccinatie.


Op lange termijn kan vaccinatie hersenbeschadiging veroorzaken, met als gevolg epilepsie, rusteloosheid, leermoeilijkheden (concentratie- en geheugenstoornissen), gedragsproblemen, slaapstoornissen, gehoor-, gezicht- en spraakstoornissen, Alzheimer, M.S. Ook allergieën kunnen optreden.

>> WANNEER U ZEKER NIET MAG LATEN VACCINEREN


In bepaalde gevallen zijn vaccinaties medisch niet meer te verantwoorden, namelijk: 

  • wanneer het kind zelf één of meer van voorgaande nevenwerkingen heeft vertoond bij een vroegere vaccinatie
  • bij uitgesproken prikkelbaarheid na de geboorte
  • in geval van allergie: astma, eczema, hooikoorts, allergie voor bepaalde voeding, zoals koemelk, gluten, ...
  • bij ziekte (zelfs verkoudheid) of koorts in de periode van vaccinatie
  • indien nauw verwante familieleden een allergie, een zware zenuwaandoening, een auto-immuunziekte of een abnormale reactie op vaccinatie (gehad) hebben
  • bij onderdrukking van het afweersysteem door cortisone of cytostatica (bij kankerbehandeling).

BESLUIT


Alle vaccinaties houden ernstige risico’s in. Ouders moeten daarom niet panikeren, maar mogelijke voordelen afwegen tegen de bekende risico’s. Zij alleen kunnen de uiteindelijke beslissing nemen. Het gevaar op risico’s is des te kleiner indien de arts op voorhand door een grondige ondervraging alle tegenindicaties heeft uitgesloten, en een degelijk medisch onderzoek heeft verricht. Een extra dosis vitamine C is zeker aan te raden. Indien er problemen rijzen na vaccinatie moet dit in het medisch dossier genoteerd en aan de overheid gemeld worden.


Bekijk gegevens
- +
Uitverkocht